Tespihin ruhu, Bursa Vakıf Kültürü Müzesi´nde

Devasa boyutlarıyla dikkat çeken zikir tespihleri, müzenin en çok ilgi gören eserlerinin başında geliyor.

Haktan geleni hak adına halka veren vakıfların hikayesinin anlatıldığı Bursa Vakıf Kültürü Müzesi, Türk İslam kültürüne ilişkin nadide eserleri bünyesinde barındırıyor. 500 farklı parçadan oluşan koleksiyonların beğeniye sunulduğu müzede, iri taneli bin boncuk dizili zikir tespihleri dikkat çekiyor. Başparmak ve işaret parmağının arasından ‘boncukların sırayla çekilmesi ile’ dua ve zikirle birleşen tespihler, İslam kültüründe önemli bir yer tutuyor. İpe dizilmiş nizami 33 boncuktan çok öte bir anlayışın sembolü olan tespihlerin taşınması, çekilmesi, bir başkasına verilmesi, hediye edilmesi veya saklanması derin bir görgü ve adap gerektiriyor. Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde birçok farklı örneği bulunan tespihler; genelde yılan, öd, ateş ve sandal gibi ağaçlardan yapılsa da en makbulü olarak kehribar ağacı biliniyor. Mamut dişi de kehribar ağacının hemen ardından tercihlerde ilk sırayı alıyor. Genelde kemane tezgâhlarda yapılan ve hammaddesi Afrika’nın zehirli ağaçları olan tespihlerin ustaları, bu zehirli ağaçların talaşını solumaktan erken yaşta vefat ediyor. Yine pek çok tespih ustası, zehirleneceğini bile bile sanatını icra etmeye devam ediyor. Tespih adabının ‘en ince detaylarına kadar’ senaryolaştırıldığı müzede, Bursa’daki dergâh ve tekkelerin yanı sıra camilerden bağış alınan ürünler teşhir ediliyor. Birçok farklı tespih çeşidinin yer aldığı müze, ziyaretçilerini zaman içinde anlamlı bir yolculuğa çıkarıyor.